your innovator in the food-industry

“Constante kwaliteit en lagere kosten” 

De firma Lieken exploiteert sinds 1996 in Günzburg een van de modernste bakkerijen van Europa. Het bedrijf zet voortdurend in op technische verbeteringen en omarmt innovatieve systemen.

In de afgelopen periode werden twee belangrijke veranderingen aangebracht:

  • Men verwarmt de rijskasten niet langer met stoom, maar met restwarmte van de warmtekrachtkoppeling (BHKW’s).
  • Voor bevochtiging van de producten werd het koudwatervernevelingssysteem van Jasca in deze rijskasten geïnstalleerd.

Kwaliteit

Tot voor kort bracht men vocht in met een hogedruk stoomketel. Een zeer energie-intensieve en ook kostbare techniek. Een ander nadeel van bevochtiging met waterdamp ontstaat in de zomer. De verhitte stoom in de rijskast leidt tot te grote schommelingen van relatieve vochtigheid en temperatuur. En dat heeft zijn weerslag op het product: vlekken, bubbels en strepen zorgen voor een fors kwaliteitsverlies. 

Energiesparing van 29%, Waterbesparing van 86% 

Reinhold Lipp, technisch directeur: “De nieuwe verwarmingstechniek en de omschakeling naar koudwaterverneveling hebben een groot effect op ons productiesysteem. Nu, bijna een jaar na de omschakeling, kunnen we zeggen dat onze productie een economische én energieke omslag heeft gemaakt. We zijn blij dat we onze opdrachtgevers ook in de zomermaanden een constante kwaliteit kunnen garanderen. Het verdwijnen van de stoomketels brengt ons bovendien een maandelijkse energiesparing aan gas van ca. 29%. En we besparen maar liefst 86% op ons waterverbruik. Want met het koudwatervernevelingssysteem daalde ons gebruik van 132 m3 naar 17,4 m3 per maand.”

Vertaald uit het Duits


De firma Lieken maakt deel uit van de Tsjechische multinational AGROFERT. Zij zijn met hun industriële bakkerijen en opslaglocaties in geheel Duitsland ruim vertegenwoordigd. In Duitsland is Lieken de grootste bevoorrader op het gebied van brood- en bakkerijproducten. Lieken werd vooral bekend met het bekende tostibrood, Golden Toast. Meer informatie:  https://www.lieken.de


Meer informatie over onze oplossingen