your innovator in the food-industry

Innovatieve samenwerking Bakkerij Fuite en Jasca leidt tot efficiënter proces, forse kostenbesparing en constante kwaliteit 

Bakkerij Fuite is een innovatief bedrijf, dat uitgroeide van een kleine dorpsbakker naar een moderne grote brood- en banketbakkerij, waar innovatie hoog in het vaandel staat. Met zo’n honderd medewerkers verzorgt het team van Fuite dagelijks het verse brood voor supermarkten en foodservice. Het bedrijf heeft een grote naam in de sandwichindustrie in binnen- en buitenland. Ze werken continu aan de groei van de organisatie en de optimalisatie van de processen.

Directeur Klaas Fuite: “We doen alles in eigen beheer en durven te investeren in nieuwe technieken. En daarin hebben we aan Jasca een goede partner.” Veiligheid en hygiëne staan hoog in het vaandel in de bakkerij.

Klaas Fuite en Paul Grimberg van Jasca leerden elkaar omstreeks 2009 kennen. Aanvankelijk werd Jasca ‘ingevlogen’ om meer te vertellen over de techniek van alcoholverneveling. Maar al snel ging het gesprek over het door Jasca ontwikkelde koudwatervernevelingssysteem.

Koudwaterverneveling: succesvol experiment

Fuite: “We hadden al eens geëxperimenteerd met rijskasten met koudwaterverneveling via een andere leverancier, maar dat was tot dan toe geen succes. De installatie bleef lekken. Dus op dat moment werkten we nog uitsluitend met stoom. Daarbij waren we bezig om extra koeling op de narijskast te maken. Dat waren kostbare en omslachtige maatregelen die energetisch bovendien niet goed werken. Jasca zag mogelijkheden om het proces te verbeteren en de kwaliteit van het product constant te houden. Daartoe maakten we een voor alle partijen deal: zij kregen in onze fabriek de gelegenheid te experimenteren met koudwaterverneveling. Als het niet naar tevredenheid zou werken, zou de installatie weer verwijderd worden.”

Besparing: 8% op energie en 5% op water

Jasca ging aan de slag in nauwe samenwerking met de – nog te overtuigen - meesterbakkers van Fuite. Het systeem werkte al snel perfect. Men kan nu het vochtgehalte beter sturen, waardoor de glans en korst van de producten beter is geworden. Inmiddels zijn alle rijskasten omgebouwd. Al snel kwam het idee om deze techniek ook voor de bollenkast en de grootbroodnarijskast te gebruiken. De aanvankelijk kritische bakkers zijn er blij mee. En de directeur ook: “De energiewinst is fors. Zelfs de gasgestookte stoomketel is helemaal weg,” aldus Fuite.

Trial and error

En daarmee hield de optimalisatieslag nog niet op. Samen met Fuite ontwikkelde Jasca nieuwe methodes om de trechters en kneders te verbeteren, waardoor er niet alleen minder ingrediënten verloren gaan, maar ook de kwaliteit van het product nog constanter blijft. Zo wordt de kneedkuip nu met water omgespoeld en werkt de bollenkast nog beter. Er is geen sprake van huidvorming, dat wordt met dit systeem voorkomen. We hoeven dus niet aan symptoombestrijding te doen. In de narijskast is de temperatuur en het vochtgehalte nu constant (maar liefst 95%), o.a. door een extra systeem met vloerverwarming en isolatie. Fuite: “We werken samen volgens het ‘trial and error’-systeem, zijn beiden technologisch ingesteld en verstaan elkaar met een half woord. Het geeft ons veel voldoening om te zien hoe mooi constant de producten hierdoor geworden zijn. Met minimale middelen hebben we een constante kwaliteit en lagere kosten. Bovendien kunnen we de warmte die we bij onze compressoren nodig hebben recyclen en opnieuw gebruiken in ons productieproces.”

Kostenreductie en geen stagnatie

Kortom, al deze maatregelen hebben een positief effect op de concurrentiepositie van Bakkerij Fuite. “Het geeft veel voldoening om de beschikbare technieken slim in te zetten en zo veel kosten te besparen. We willen dan ook blijven ontwikkelen. In de loop der jaren verfijnde Jasca het verstuiversysteem, dat is allemaal in onze productie getest. En de optimalisatie stopt eigenlijk nooit. Zo zijn we nu samen bezig om ons systeem van desinfecteren te herzien. Ook hierin kunnen we nog verder optimaliseren,” aldus Klaas Fuite, die de samenwerking met Jasca waardeert: “Niet alleen in de techniek hebben we elkaar gevonden, maar ook weten zij prima hoe het werkt in een bedrijf als het onze. Ze zorgen ervoor dat onze productie altijd door kan. Dankzij het ingenieuze onderhoudssysteem hebben we geen stagnatie. Ook onze meesterbakkers ervaren de samenwerking als bijzonder positief en denken actief mee. Revisies worden professioneel uitgevoerd. Jasca houdt voortdurend vinger aan de pols. Een geruststellende gedachte. We weten waar we aan toe zijn en dat helpt ons de ‘costs of ownership’ terug te dringen.

Het is voor de bakker!

Beiden volgen we de ontwikkelingen in ons vak op de voet. Als de mensen van Jasca een nieuwe techniek signaleren, bespreken ze direct of dit iets voor Bakkerij Fuite zou kunnen zijn en of we dit uit willen proberen. Ook ondersteunen ze ons in het aanvragen van bepaalde subsidies. Samen durven we vooruit te kijken en zien altijd mogelijkheden om de productie verder te brengen. Techniek is heel belangrijk. Maar we realiseren ons uiteraard dat vakkundig personeel het fundament van ons bedrijf is.”

Het geheim? “Niet bang zijn. En risico durven nemen.”

Klaas Fuite

Meer informatie over onze oplossingen