your innovator in the food-industry

Verneveling voorkomt uitval koel- en vriesinstallaties bij tropische temperaturen

Koelingen niet bestand tegen extreme hitte

Ook 2019 lijkt de boeken in te gaan als recordjaar qua warmterecords en hittegolven. Tal van koelsystemen, o.a. in de voedingsindustrie blijken niet bestand tegen deze temperaturen en hebben de grootste moeite om de hitte tegen te houden. Denk daarbij alleen al aan de recente uitval van koelingen in maar liefst dertig AH-supermarkten.

Zijn die hoge temperaturen de nieuwe werkelijkheid? Niemand weet dat zeker, maar feit is wel dat een hittegolf steeds vaker voorkomt. Als een koelsysteem uitvalt, heeft dat natuurlijk grote gevolgen. Voedsel moet worden vernietigd, klanten zijn ontevreden. Zelfs een nationaal hitteplan kan dit niet voorkomen.

Een van de oplossingen is verneveling. Speciale verstuivers verstuiven normaal leidingwater door middel van perslucht in een uiterst fijne nevel. Door de condensors te koelen met deze ‘mist’ van fijne waterdruppels, blijft de temperatuur constant en hoeft de installatie ‘minder hard te werken’. Maar er is meer. Want die constante temperatuur verhindert ook dat bij extreme warmte de hitte vat krijgt op de installatie.

Vernevelingstechniek wordt al vele jaren succesvol op die manier toegepast, ook in bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie, zoals bakkerijen. De verneveling zorgt ook in dit geval voor een constante temperatuur en voorkomt dat producten – zoals deeg - uitdrogen en kwaliteit verliezen. Ook bij de vleesverwerkende industrie is verneveling populair, o.a. vanwege het voorkomen van gewichtsverlies.

Hogere capaciteit, lager verbruik

De verneveling wordt op maat ingesteld, specifiek voor de machine, de omgeving en past zich, zoals gezegd, steeds aan aan de temperatuur. Zo voorkomen we dat installaties uitvallen. Bijkomend voordeel is dat het energieverbruik met maar liefst 10-15% daalt, want de vernevelingstechniek vergroot de capaciteit.

Immers, de extra koele lucht zorgt voor een constante werking van de installatie en voorkomt oververhitting. De vernevelingstechniek wordt continu geoptimaliseerd voor een optimaal resultaat: minimum verbruik, hoog rendement en uiterst zorgvuldige verneveling. En de ruimte blijft droog. Bij juist gebruik veroorzaakt de vernevelingsinstallatie geen vochtneerslag op grond, machines of producten.

Tropische temperaturen - 08-2019

Wilt u meer informatie over een bepaald nieuwsitem of een vrijblijvend gesprek? Bel +31 (0)541 - 29 36 88 of mail info@jasca.nl

Meer informatie over onze oplossingen