your innovator in the food-industry

Groei listeriabacterie kan voorkomen worden

Afgelopen week riepen o.a. Jumbo en Aldi grote hoeveelheden voorverpakte vleeswaren terug vanwege de listeriabacterie. En dat doen deze grootgrutters niet zomaar. Het is goed dat ze grondig te werk gaan. Want de listeriabacterie is niet onschuldig: jaarlijks worden tientallen mensen hierdoor ziek. En de afgelopen twee jaren zijn er zelfs drie doden te betreuren vanwege listeriabesmetting. Het is gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand, baby’s en ouderen. Voor zwangere vrouwen is de kans op een miskraam of vroeggeboorte aanzienlijk hoger. Een verschrikkelijke gedachte. Dat de consument ongerust is, is natuurlijk een understatement.

Uiteraard gaat in deze fase alle aandacht naar de (mogelijke) slachtoffers en vooral hoe deze mensen geholpen kunnen worden. Maar laten we ook naar de lessen voor de toekomst kijken. Had dit voorkomen kunnen worden?

Resistentie

De vraag hoe die bacterie in de vleeswaren terecht is gekomen, dringt zich natuurlijk als eerste op. Een voedingsmiddelentechnoloog voorspelde in 2017 al dat voedselonveiligheid een trend zou worden.

Zout, alcohol en conserveermiddelen zijn bekende gifstoffen die ervoor zorgen dat de meeste bacteriën afsterven. Juist die bacteriën die de gifaanval kunnen overleven hebben een zekere resistentie tegen het gebruikte gif. De bacterie die deze aanvallen overleefd heeft blijkt wel heel sterke eigenschappen te hebben.

Veel huidige desinfectietechnieken schieten dan ook tekort om verlost te kunnen worden van de ‘kleverige’ listeriabacterie. Als die eenmaal in het bedrijf huist, dan zijn drastische maatregelen nodig om deze te bestrijden.

Desinfectie

Vanuit mijn expertise waag ik het, om een mogelijk antwoord te geven op de vraag hoe de listeriabacterie in de fabriek kon huizen: de oorzaak kan nl. liggen bij de wijze van desinfecteren van de werkruimtes.

Het is een aloude wijsheid uit grootmoeders tijd: “Als de hoeken van een ruimte schoon zijn, is het hele huis schoon.” Eerst even over de desinfectie zelf. Met een grondige reiniging verlaagt men het aantal micro-organismen met 50-90%. Dat lijkt veel, maar is microbiologisch gezien zwaar onder de maat. Immers, de eis is 99,9999% reductie voor de voedingsmiddelenindustrie. Want alleen dan kunnen bacteriën en schimmels niet groeien. En dat bereik je niet met een regulier schoonmaaksysteem.

Misting

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nl. dat dit hoge reductiepercentage uitsluitend bereikt kan worden door de desinfectiemiddelen, als fijne verneveling (mist) met een krachtige druk in een ruimte te brengen. Zo worden alle oppervlakken krachtig geraakt, tot in de kleinste hoekjes en de moeilijkst bereikbare plekken. Micro-organismen, en dus ook de listeriabacterie, kunnen niet meer groeien. En daarmee kunnen veel problemen worden gereduceerd.

Onafhankelijk

Het grote voordeel van dit precisiesysteem is bovendien dat het ter plekke op maat ingesteld kan worden. Om zeker te weten dat alle hoekjes ook daadwerkelijk geraakt worden. Er kunnen dus in dit proces in principe geen fouten gemaakt worden. Tijdens het desinfecteren is men nl. niet langer afhankelijk van menselijk handelen.

Meer informatie over desinfectie via ‘misting’ 

Desinfectie by misting van een ruimte in de praktijk

Paul Grimberg



Find out what Jasca can do for you!

Contact